Атака клонів або епідемія сайтоклонування, ІТ-безпека

Отже, закінчили патетику та ближче до суті питання. Є у мене на обслуговуванні сайт звичайної комерційної фірми видуfirma.ru (оптові продажі товарів). Існував собі спокійно цей сайт довгі роки, індексувався цілком непогано в пошукових системах ... поки одного прекрасного дня я в Гуглі не знайшов сайт виду firma.info, який до мого повного жаху був повним клоном нашого корпоративного сайту. Звичайно, ні я (адміністратор сайту), ні інші співробітники нашої фірми не реєстрували домен виду firma.info і не викладали дзеркало нашого сайту в мережу. А сайт firma.info – вже пристойно індексується пошуковими системами і дивишся незабаром у видачі і наш обжене… Мало того, там викладені наші реквізити, а частина навігації та посилань не працюють, відвідувачі вже стали потрапляти на «лівий сайт» і пред'являти нам претензії. Загалом ситуація «загострилася до межі»… Отже, що ж робити в цьому випадку і як бути?

Зразок листа українською мовою:

Іванов Іван Іванович, дата

У випадку, коли лист треба складати за кордон (наприклад, до хостингу компанію США), переведіть цей зразок листа на англійську мову (можна навіть програмою-перекладачем, але відкоригуйте) і надсилайте відразу на кілька e-mail (керівництву компанії хостера, в тих. підтримку, відділ скарг, реєстратору домену і т.д.) Якщо домен у Вас зареєстрований на юридичну особу, то надайте в додатку ще додаткові документи, що підтверджують реєстрацію firma.ru

Не дивлячись на страшилки з форумів про абузостійких хостинг-провайдерів, 90% провайдерів (і зарубіжних, і українських, і з країн СНД) на такі скарги таки реагують.

Загалом мій результат:

А) Український провайдер видалив сайтfirma.info після першого ж звернення з вищенаведеним листом та наданням доказів, що його підтверджують.

Б) З американським провайдером та американським реєстратором домену firma.info листування тривало 2 тижні, я надіслав 5 листів зі скаргами англійською мовою – в результаті сайт firma.info був вилучений з хостингу.

  1. Яндекс стандартно відповідає, що він лише "дзеркало Рунета", загалом, все зрозуміло ... Хоча після видалення сайту-клону з хостингу, в пошуковій базі Яндекса результати втечуть теж протягом 2-х тижнів.
  2. Google вперше відповідає стандартній відписці, при повторних зверненнях просить надіслати їм факсом докази відповідно до процедур закону про копірайт DMCA/COPYRIGHT (США).

Загалом, якщо справа у Вас зайшла надто серйозно – шліть факси Гуглу, у мене до цього не дійшло…

Загалом, я розібрався із клоном firma.info, такого сайту більше немає.

До речі, копіпастер може взяти будь-який домен, не обов'язково у зоні info, сподіваюся це зрозуміло.

Ситуація, звичайно ж, ускладнюється, якщо у Вас скопіювали сайт, який знаходився на безкоштовному хостингу і мав доменне ім'я 3-го рівня (firma.narod.ru, а сайт клон узяв домен firma.com, наприклад). Тобто. в цьому випадку все набагато складніше, тому краще спочатку купувати нормальне доменне ім'я 2-го рівня і оплачувати хостинг. Але й тут «повоевать» можна.

І ще пару порад:

1) Якщо хостинг все ж таки не реагує на скарги і не видаляє сайт-клон (абузостійкий хостинг) спробуйте занести даний сайт та IP хостера в міжнародні СПАМ-листи.

2) Намагайтеся не зв'язуватися з послугами доморощених хакерів, які запропонують Вам недорого атакувати сайт-клон. Особливо, не маючи спеціальних знань та умінь. Влізете в кримінал «по-вуха» і самі залишитеся винні.

3) На відомих форумах веб-майстрів (наприклад, на Серчі)

обговорюються ці проблеми. Можете і Ви розповісти свої «печалі», можете навіть отримати слушні поради. Але будьте уважні, ніколи на форумах не розміщуйте у відкритому доступі жодні дані свого сайту та інші конфіденційні дані. Пам'ятайте, ті ж огидні копіпастери читають самі форуми, що і Ви. Тож не давайте їм зайву інформацію про себе. Люди, які роблять такі речі, не мають жодних понять про гідність та честь. Мало того, в Рунеті існує «чорний ринок» замовлень на сайти-клони і багато хто займається цим вже не для себе, а для «замовників» за гроші.

4) Хостинг провайдер, навіть якщо видалить сайт-клон, його власника навряд чи Вам видасть лише за офіційним запитом з правоохоронних органів. Хоча «неофіційно» може дати Вам деякі координати цього копіпастера.

Ось і все на сьогодні,

З Вами був Ваш Сисадмін (спеціально дляhttp://itzashita.ru)

Передрук цього матеріалу можливий тільки з дозволу сайтуitzashita.ru і за наявності прямого посилання на дану сторінку.