Моє захоплення, збираємо двигун Pannonia T5

Небагато напишу про своє захоплення, це мотоцикл родом з Угорщини Pannonia T5. Цей екземпляр потрапив до радянської торгової мережі у 1974 році. Звичайно, він не вершина технологічності, але цілком самобутній апарат з нестандартними конструкторськими рішеннями, деякі з них навіть у сучасних умовах є дуже зручними і практичними! Додаю трохи фото процесу розбирання двох двигунів та складання мотоцикла!

pannonia

двигун

збираємо

pannonia

pannonia

збираємо

захоплення

захоплення

збираємо

збираємо

Взагалі роботи ще багато, у тому числі наведення краси та надання оригінального вигляду, а поки що реєстраційні дії і вперед!

Коментарі 41

Ні з чого це універсальний сальник. Просто приїхав у магазин з продажу підшипників, ременів та сальників, сказав розміри, які мені потрібні, мені дали сальники, я їх купив і пішов встановлювати.

Здрастуйте, підкажіть з чого ви ставили сальник у розпірну втулку між підшипниками коленвала?

Цікаві записи! Теж пройшов через "Крапельку" і 638, відновлюючи їх-відмінна техніка! Одного разу побачив під час знесення будинку силует радянського мотоцикла пошарпаним життям і відразу подумав на Паннонію, т.к. нічого подібного тоді не зустрічав. Хазяїн спочатку навіть не хотів дозволяти сфотографувати про продаж та чути не хотів. Але фотку потім все ж таки дозволив зробити. Так ось циліндр Яви-250 розточували під поршні від Панонії, ех і літак виходив!))

Як ти налаштовував зчеплення? Кручу цей гвинт на коробці, кручу гвинт на тросику, якщо раніше потрібно було тільки зчеплення вичавити щоб колесо закрутилося, тепер лапка кік стартера змушує колесо крутиться

Я в книжці прочитав, вже не пам'ятаюяк, але як там написано, так і налаштовував. Є пара нюансів, у каталозі деталей помилка та дисків зчеплення пробкових має бути на один більше! Друге це якщо використовуються нові тросики, то при зовнішній схожості їх довжина, вочевидь, відрізняється і мені довелося перепаювати боби тросів і підганяти довжину.

Я не парився з реставрації. Мій рідний тросик вичавлював зчеплення при повороті керма наліво, і я його замінив просто тросиком чи то від скутера, чи то від альфи він з натягувачем. За книгу я до речі не подумав, я щось у ній до цього шукав кілька разів, і вона мене розчарувала). З приводу дисків, ну у мене, швидше за все, ще заводський комплект коштує

Книжок напевно дві чи три і вони різні, є ще статті з журналу "За кермом" і є посібник з експлуатації, у кожному з перерахованих джерел можна знайти щось корисне.

А ще є дідусь у місті із таким же живим мотоциклом. Так що зараз дупля відстрілю і матнуся

Підкажи, будь ласка, номери сальників на колінвал і коробку буду дуже благодатний

На згадку я їх не пам'ятаю, каталогів деталей відскановано багато, у них вказані позиції сальників на схемі та їх розміри.

Привіт підкажи будь ласка, деталь під номером 5 (обведена червоним) має два поглиблення, одне трохи глибше за інше, як її правильно ставити, великим поглибленням вгору чи вниз?

збираємо

Якщо не забуду у вихідні, подивлюся.

Дякуємо за розуміння, дуже мало людей, які готові допомогти хоч би навіть порадою! Якщо я по не знанню іноді до Вас звертатимусь за порадою, це Вас не ускладнить?

Я сам також питав у знайомих і активних любителів марки. Якщо чесно, то я не так багато пам'ятаю, з моменту перебирання мотоцикла минуло року 3 напевно, чим зможу підкажу.

Буду радий будь-комупораді!

Вітаю, дивлюся у Вас теж місце під кріплення спідометра було варене, у мене два двигуни і на обох також проблема, вирвана з м'ясом, не підкажете через що таке лихо відбувається?

Якщо не стежити за натягом ланцюга, через її розтяг на сході з провідною зірочки вона складається і заклинює в приводі спідометра вириваючи частину кріплень.

Федір доброї доби. Ви б не могли підказати як виставити правильно запалення на Паннонія. Зібрав мотор, відмінна іскра, у переривниках контакту виставив як у мануалі 0.4 мм, але помітив що розмикання контактів відбувається задовго до ВМТ. Я так розумію це раніше запалення?

Доброго, Ілля. Іскра в Паннонії справді відмінна, адже в первинному ланцюгу запалювання за моїми результатами вимірювання напруга досягає 36 вольт, взагалі з багатьох причин електричну схему Панонії вважаю дуже вдалою для свого часу. Що стосується регулювання запалювання, то на ньому, крім зазору, необхідно регулювати ще й випередження за рахунок повороту основи, для точного регулювання рекомендую зняти кришку циліндра як на моєму фото. Випередження запалення має бути 3,0+/-0,3 мм до В.М.Т. Порядок регулювання описаний тут vk.com/album-35427404_152832948

Величезне спасибі. Дуже корисна література.